Intresset för esport har ökat på senare tid och numer finns det möjlighet att utbilda sig inom esport i Sverige. Ett ställe att kunna ta del av vilka utbildningar som finns inom esport utbildning är att gå in på gymnasium.se och leta sig vidare. gymnasium.se är en samlingsplats för olika gymnasieutbildningar.

Esport team Sverige

• lotb
  • lilmix
  • Frillkammare
  • Granit Gaming
  • tradigt
  • Spinboat
  • FINALBOSS
  • brbdmalite
  • Norrlands Guld
  • fguru

Esport utbildning

Esport utbildning i Sverige

Pågående match i esport tävling

Nuförtiden kan svenska elever gå en esport utbildning och lära sig att spela olika dataspel. Det finns olika gymnasier som erbjuder utbildning inom området.Det här är relativt nytt koncept men väldigt populär. År 2015 erbjöds den första e-sport utbildningen och sedan dess har fler skolor börjat erbjuda utbildningen. E-sport i SverigeFenomenet esport har varit populärt från början och flera undersökningar som gjordes år 2016 påvisar att har e-sport över 1 miljon tittare i Sverige. I Sverige arrangeras också flera turneringar. År 2001vann ett svenskt lag silver i Quake. Även svenska SVT direktsänder matcher från Dreamhack.Esportbaren BarCraft STHLM öppnade år 2011.

Vad är esport?

Vy över pågående tävling i esport

Om du tänker elektronik och sport vad tänker du då på? Rent spontant tänker du då på esport, vilket är samlingsnamnet för sporten esport. De tävlande i sporten spelar dataspel mot varandra över internet eller över ett lokalt nätverk. Tävlingar i datorspel redan när arkadspelen fanns och år 1990 gick VM som Nintendo ordnade. TV-sända esporttävlingar började i Australien. Bland de olika spelkategorierna inom esport finns actions real-time strategy och multiplayer online battle arens. Det finns nationella och internationella turneringar. Sverige var tidigt ute och blev tidigt framgångsrika och vann VM i Quake år 2001. Esport har gått från subkultur till allmänt accepterande. Det finns många framgångsrika svenska spelare inom e-sport.

Kort Esport historia

Bredbandsexpansionen i Sydkorea la grunden för esportens början. Året var 1997 mitt i den asiatiska krisen och arbetslösa sydkoreaner sysselsatte sig med att spela spel på internetcafeer. Redan år 2000 fick Sydkorea sitt esportsförbund och med dataspelet Starcraft började expansionen av esport. Dock spelades redan år 1988 det första onlinespelet med Netrek. Med releasen av Doom för PC 1993 blev det en succé för esporten med releasen av Doom 2 var Microsoft med och arrangerade tävlingen Finalen i League of Legends år 2015 sågs av 30 miljoner personer. Första esportstävlingen som sändes på TV var i Australien. Populäriten av esport har bidragit att det finns esport utbildningar runt om i världen och bland annat i Sverige.